IECEx 02 - Mondiale EX certificering

IECEx is een mondiaal certificatieschema wat als doel heeft om in de toekomst wereldwijd geaccepteerd te worden. Momenteel is IECEx alleen in een beperkt aantal landen de geldende wetgeving ten aanzien van explosieveiligheid. Hieronder vallen Australië en Nieuw-Zeeland. In andere landen wordt IECEx vaak wel geaccepteerd, maar daar bovenop geldt dan aanvullend nog lokale wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld ATEX in Europa of Inmetro in Brazilië.

De normen van IEC worden onder het IECEx certificatieschema direct gebruikt. Lokale certificeringsschema's zoals ATEX gebruiken deze technische IEC normen ook, maar dan vaak met aanvullende lokale eisen. De EN of NEN normen onder ATEX zijn bijvoorbeeld gebaseerd op deze IEC normen.

Zodoende is IECEx een goede basis om lokale certificaten te verkrijgen. De technische eisen zijn meestal gelijk, met aanvullingen op het gebied van markering en documentatie. Wanneer aan de eisen van IECEx voldaan wordt is het dus relatief eenvoudig om bijvoorbeeld in landen als Brazilië, China en Europa lokale certificeringen te verkrijgen. Bovendien mag een product met IECEx certificaat in Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore direct op de markt gebracht worden.

Het IECEx Schema bestaat momenteel uit 5 gebieden:

IECEx 01: Basis regels
IECEx 02: Materieel voor gebruik in explosiegevaarlijke gebieden
IECEx 03: Reparatiebedrijven
IECEx 04: IECEx Conformiteits markering
IECEx 05: Personeel competenties

IECEx 02 is dus vergelijkbaar met ATEX 114, maar betreft in Europa een vrijwillige certificering.

IECEx 02

Het IECEx 02 certificatie schema omvat:

1. Een enkel Internationaal Certificaat van Overeenstemming dat van fabrikanten vereist dat:

  • Samples van hun product getest en beoordeeld worden voor overeenstemming met de normen.
  • Initiële beoordeling en audit van de productie locaties
  • Periodieke beoordeling en audits van de productie locatie

2. Een snel certificatie proces voor landen waar de regelgeving nog steeds de afgifte van nationale Ex Certificaten vereist. Dit wordt bereikt door middel van (op termijn) wereldwijde acceptatie van IECEx test rapporten.

Certificering

Voor alle elektrische en niet-elektrische apparaten geldt dat de beoordeling en het testen van producten (ExTR) en periodieke audits op alle betreffende productieplaatsen (QAR) door een IECEx Notified Body moeten worden uitgevoerd om een Certificaat van Overeenstemming (CoC) te ontvangen.

CoC = ExTR + QAR

Een unit verification of eenheidskeuring is ook mogelijk en bedoeld voor enkel stuks of kleine series. In geval van een unit verification is geen QAR benodigd.

Certificaten uitgegeven door het IECEx Schema worden uitgegeven als "elektronische certificaten" en zijn openbaar op de IECEx Website. Dit maakt openbare toegang mogelijk voor het bekijken en afdrukken. Bezoek hiervoor de IECEx "On-Line Certificaat" website.