Nieuwe normen voor niet-elektrische ATEX apparatuur

Op 31 oktober 2019 is het vermoeden van overeenstemming ten aanzien van de EN 13463 serie normen voor niet-elektrische apparatuur, bedoeld voor gebruik in explosieve atmosferen (ATEX) komen te vervallen. Deze normen zijn inmiddels vervangen door de ISO 80079-36:2016 en ISO 80079-37:2016.

Dit betekent dat vanaf 31 oktober 2019 niet automatisch een vermoeden van overeenstemming bestaat met de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen volgens ATEX 114 richtlijn 2014/34/EU op basis van de oude EN 13463 serie normen.

Als fabrikant van ATEX apparatuur bent u verplicht om aan te tonen dat voldaan is aan de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen volgens ATEX 114 richtlijn 2014/34/EU. Door het toepassen van geharmoniseerde normen kan een vermoeden van overeenstemming worden aangetoond. Afwijken van een geharmoniseerde norm mag, maar dan dient door de fabrikant te worden aangetoond dat zijn apparaat of machine minimaal aan hetzelfde veiligheidsniveau voldoet.

Fabrikanten van niet-elektrische ATEX apparatuur wordt dus aangeraden om het technisch dossier van een niet-elektrisch ATEX apparaat of machine aan te passen naar de actuele geharmoniseerde normen, zodat het vermoeden van overeenstemming kan worden aangetoond.

De belangrijkste wijziging betreft de markering. De oude bekende beschermingswijzen "b", "c" en "k" blijven bestaan, maar komen niet meer terug in de ATEX markering op een apparaat. Deze wordt voor ieder niet-elektrisch apparaat "Ex h". Daarnaast zijn de Equipment Protection Levels (EPL) geïntroduceerd, zoals reeds toegepast bij elektrische apparatuur. Bovendien is het met de nieuwe normen mogelijk om niet-elektrische apparatuur onder IECEx te certificeren voor toepassing buiten Europa.

Naast "Ex h" is het ook mogelijk om de beschermingswijzen "Ex d", "Ex t" en "Ex p" zoals we die kennen voor elektrische apparatuur toe te passen op niet-elektrische apparatuur.

Een actuele lijst met geharmoniseerde normen onder ATEX 114 richtlijn 2014/34/EU is hier te vinden.

Heeft u vragen over deze nieuwe normen, ATEX of IECEx, of heeft u hulp nodig bij het opstellen of aanpassen van uw technisch constructie dossier? Neem contact op met MIBEX!

Meer weten?

Wilt u meer informatie, of heeft u opmerkingen, vul dan hiernaast uw gegevens in. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.